ZSE – Informacijski servis Zagrebake burze

Share

zseZagrebačka burza svoje poslovanje obavlja uz primjenu jedinstvenog informacijskog sustava koji se zove ZSE. Poslovanje se odvija trgovanjem i praćenjem stanja na burzi uz poštivanje visokih zahtjeva kao što su pouzdanost i kvalitetu računalne opreme, mrežne opreme, pouzdanost i kvalitetu operacijskih sustava, programa i alata za upravljanje bazama podataka i sl.. ZSE u tehničkom smislu praktično predstavlja adekvatno aplikativno-softversko rješenje informacijskog sustava za elektronsko trgovanje koje omogućava brze ugradnje novih verzija klijentske aplikacije. Sustavna tzv.otvorena arhitektura i fleksibilnost pružaju mogućnost poštovanja modernih standarda informacijskih tehnologija. Dakle, ZSE predstavlja profesionalnu platformu tj.. jedinstveni elektronički informacijski sustav za trgovanje pomoću koga se neprekidno prati stanje na burzi. Shodno tome, osnovni elementi informacijskog sustava su trgovanje, kontrola, efikasno informiranje i sve administrativno-poslovne radnje. Informiranje je neovisnim aplikacijskim modulima izvojeno u sustavu ZSE i ono je dostupno raznim vrstama korisnika koji imaju interes da prate dešavanja na burzi. Informacijske programske module čine sustav za tekuće informiranje u realnom vremenu, statički informacijski sustav i publikacioni informacijski sustav. Drugim riječima, ZSE je informacijski sustav za praćenje svih aktualnosti na Zagrebačkoj burzi, koje obuhvaćaju vijesti, potpune informacije o izdavaocima vrijednosnica i trgovanju tim vrijednosnim papirima.

ZSE informacijski sustav, specijaliziran sustav za prikaz podataka o trgovanju na Zagrebačkoj burzi namijenjen je isključuvo krajnjim korisnicima iu velikoj mjeri je doprinio da se internet prezentacija Zagrebačke burze svojim izgledom i funkcionalnošću svrsta u red najpoznatijih svjetskih burzi. Njegova osnovna namjena je praćenje događaja u trgovanju na Zagrebačkoj burzi u realnom vremenu, tako da je pristupačan svima onima koji žele imati uvid u stanje na burzi, au cilju donošenja investicijskih odluka. Ažuriranje web stranice korisnik Zagrebačke burze uz pomoć RSS metoda (posredstvo kanala za preuzimanje i čitanje podataka) u specijalnim programima se postavljaju sve aktualne informacije, a to su uglavnom odabrani sadržaji sa interneta. Na takav način korisnici mogu pratiti sve aktualnosti na burzi na svojim laptopima, mobilnim telefonima i tablet računalima. Podaci sadrže sljedeće sadržaje: dnevni izvještaji i najveće dnevne promjene, vijesti, indeksi.

Sve brokerske kuće mogu koristiti ZSE sustav u trgovanju na Zagrebačkoj burzi koje je osigurano u skladu sa svjetskim standardima zaštite korisnika usluga. Primjerice, jedna od vodećih brokerskih kuća u Zagrebu i regiji je Fortrade, koja također, uz pristup važnim podacima svim svojim klijentima omogućuje komforno trgovanje, učinkovite i brze informacije, a sve to zahvaljujući, prije svega, jedinstvenom informacijskom sustavu. Pored toga, postoje još neke prednosti trgovanja posredstvom usluge Fortrade-a a najvažnije su: premanentno podrška klijentima na hrvatskom jeziku (informacije i edukacija), mogućnost trgovanja dionicama kako domaćih, tako i inozemnih kompanija, odabir velikog broja investicijskih derivata. Posebna prednost se sastoji u činjenici da je sve sšto se nalazi u ponudi pristupačno posredstvom jedinstvene platforme za trgovanje. Kompleksna tehnička podrška i usluga je posebno pojačana posebnom namjenom za trgovanje na Zagrebačkoj burzi uz prisustvo jedinstvenog informacijskog sustava – ZSE.

Pogledajte da li ZSA i tečajna lista imaju medjusobnog utjecaja.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *